Caeli

Custom Icon

Top 100 NO₂- en NH₃ lijsten opnieuw gepubliceerd

Begin deze maand zijn er twee lijsten met de 100 grootste ammoniak en stikstofoxiden uitstoters gepubliceerd van het RIVM. Deze lijsten zijn bedoeld om het kabinet inzicht te geven in welke bedrijven voor de grootste uitstoot zorgen en zo natuurgebieden beschadigen.

 

Ammoniakuitstoters
In de top 100 ammoniakuitstoters staan Rockwool, Yara en Chemelot in de top 3. Het grootste gedeelte van de lijst wordt ingenomen door veehouderijen. Dat deze lijst niet klopte laat Stikstofminister Christianne van der Wal al gauw na de publicatie weten. De veehouderijen die hoog in de lijst stonden zijn bedrijven met grote aantallen dieren. Hierdoor kan het verschil met de gerealiseerde stalemissies groot zijn. Daardoor kunnen stallen die in werkelijkheid geen grote emissie hebben toch hoog op de lijst staan. Inmiddels is er al een tweede lijst gepubliceerd. In totaal staan er negentig veehouderijbedrijven op de lijst van grootste ammoniakuitstoters. De andere zijn industriële bedrijven waarvan er acht in de top 10 staan. Echter klopt deze lijst volgens de Boer Burgerbeweging (BBB) nog steeds niet. Zij publiceren op hun website dat een groot deel van de lijst na de aanpassing juist een hogere uitstoot hebben dan op de eerste lijst.Uit onderzoek, van RIVM en verschillende boeren, blijkt wel dat ruim 41 procent van de stikstofneerslag in kwetsbare natuurgebieden afkomstig is van de landbouw.

 

Stikstofoxiden lijst
De lijst van stikstofoxiden uitstoters klopt wel. Hier staat Tata Steel bovenaan, met Schiphol op de tweede plek. Deze worden gevolgd door chemische bedrijven Dow, Shell en Chemelot in Geleen. In deze lijst staan helemaal geen veehouderijbedrijven.

Het kabinet wil de neerslag van stikstof in kwetsbare natuurgebieden graag verminderen. Daarom willen ze een uitkoopregeling samen met provincies gaan maken om zo grote vervuilers versneld uit te kopen. Vrijwilligheid zal bij deze regeling centraal staan. Daarnaast wordt er een stikstofoverzicht per Natura 2000-gebied. In elk gebied wordt er vastgesteld wat er moet gebeuren om de natuur te verbeteren of te behouden. Deze analyses worden eind 2022 bekend gemaakt. Eind mei worden wel al snelle analyses gemaakt van de natuurgebieden waar zo snel mogelijk iets moet gebeuren.

Deel dit bericht