Caeli

Custom Icon

Toetsing en monitoring van luchtkwaliteit in het kader van de Omgevingswet 2024

Belangrijk voor een gezonde leefomgeving

Onze gezondheid en kwaliteit van leven zijn sterk verbonden met de luchtkwaliteit om ons heen. Schone lucht is van vitaal belang en is een prioriteit voor zowel lokale overheden als de leefomgeving die zij bedienen.

De overheid onderneemt actie om de luchtkwaliteit te toetsen en monitoren, met name in specifieke aandachtsgebieden. Aandachtsgebieden zijn locaties waar verhoogde concentraties stikstofdioxide (NO2) of fijnstof (PM10) worden waargenomen. Dit is van groot belang, aangezien soms de rijksomgevingswaarde wordt overschreden of omdat de achtergrondconcentratie van luchtvervuiling zo hoog is dat de toevoeging van nieuwe projecten het risico met zich meebrengt om de rijksomgevingswaarde te overschrijden.

Er zijn twee hoofdtypen aandachtsgebieden voor de toetsing en monitoring van de luchtkwaliteit:

 

Aandachtsgebieden voor zowel NO2 als PM10

In deze aandachtsgebieden verzamelen gemeenten en provincies gegevens van hun wegen om de concentraties van NO2 en PM10 te monitoren. Deze gebieden omvatten agglomeraties en gemeenten zoals Amsterdam/Haarlem, Den Haag/Leiden, Rotterdam/Dordrecht, Utrecht, Eindhoven, Arnhem en Etten-Leur. De specifieke gemeenten binnen deze aandachtsgebieden worden genoemd in artikel 5.51, lid 2, van het Besluit kwaliteit leefomgeving (BKL).

 

Aandachtsgebieden voor alleen fijnstof (PM10)

In sommige gemeenten worden relatief hoge concentraties fijnstof (PM10) gemeten, voornamelijk als gevolg van veehouderijen. In deze aandachtsgebieden verzamelen gemeenten en provincies gegevens over veehouderijen om de concentratie van PM10 te monitoren. Dit is vereist voor veehouderijen die meer dan 800 kg fijnstof per jaar uitstoten, of meer dan 500 kg fijnstof per jaar als de achtergrondconcentratie van PM10 in die gebieden hoger is dan 27 µg/m3. De aandachtsgebieden voor PM10 worden vermeld in artikel 5.51, lid 3, van het BKL en omvatten gemeenten zoals Asten, Barneveld, Bernheze, Ede, Leudal, Nederweert, Scherpenzeel en Venray.

 

Belang van inzicht en data

Het monitoren van de luchtkwaliteit in deze aandachtsgebieden is een cruciale stap om de gezondheid van onze gemeenschappen te waarborgen. De gegevens die worden verzameld, bieden inzicht in de luchtkwaliteit en kunnen helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen op het gebied van beleid en projectontwikkeling.

 

Caeli: Uw partner in satellietgebaseerde luchtkwaliteitsmonitoring

Bij Caeli begrijpen we het belang van gegevensgestuurde besluitvorming en het verbeteren van de luchtkwaliteit. Onze innovatieve aanpak maakt gebruik van satellietgegevens en geavanceerde algoritmes om luchtkwaliteitsgegevens te leveren met ongekende precisie en detailniveau. Dit stelt zowel lokale overheden als gemeenschappen in staat om op feitelijke en nauwkeurige informatie te vertrouwen. En daarop belangrijke keuzes te maken.

Wij zijn van mening dat nauwkeurige monitoring en inzicht in luchtkwaliteit de eerste stap zijn om een schonere en gezondere toekomst voor een gezonde leefomgeving te creëren. Onze gegevens kunnen direct worden vergeleken met de luchtkwaliteitsrichtlijnen van de WHO of de europese richtlijnen, wat ervoor zorgt dat de informatie relevant en in overeenstemming met internationale normen is.

 

Samenwerken voor een schonere toekomst

Caeli staat klaar om met uw gemeente samen te werken en u te voorzien van de benodigde inzichten en gegevens om de luchtkwaliteit te verbeteren. Ons doel is om bij te dragen aan de gezondheid en het welzijn van uw gemeenschap door middel van gegevens en innovatieve technologie.

Als u geïnteresseerd bent in het verkennen van hoe Caeli u kan ondersteunen bij uw luchtkwaliteitsinspanningen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Samen kunnen we werken aan schonere lucht en een betere toekomst.

 

Neem contact op

We horen graag van u en staan klaar om al uw vragen te beantwoorden. U kunt contact opnemen met Martin Smit, martin@caeli.nl of bel naar 06-55772285

Bij Caeli geloven we in een wereld van schone lucht en gezonde gemeenschappen. Laten we samenwerken om dit doel te bereiken.

 

 

Deel dit bericht