Caeli

Custom Icon

Nieuwe richtlijnen WHO

De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie), ook wel de sturende organisatie van de Verenigde Naties op het gebied van zorg en welzijn, heeft voor het eerst sinds 2005 de richtlijnen voor luchtkwaliteit aangescherpt. Veel landen proberen deze richtlijnen te hanteren, maar zijn nog lang niet zo ver dat in de wereld, Europa en zelfs Nederland – ondanks de grote vraagstukken die in ons land liggen rondom luchtkwaliteit –  deze normen behaald worden. Voorlopig is de luchtkwaliteit in ons kleine kikkerlandje nog lang niet waar het zou moeten zijn.

 

Deze verlaagde normen hebben betrekking op stikstofdioxide en fijnstof. De nieuwe normen beperken de jaarlijkse concentratie fijnstof tot vijf microgram per kubieke meter, in plaats van tien microgram per kubieke meter. De ingevoerde verlaging voor stikstofdioxide is nog scherper dan de verlaagde fijnstofnorm, namelijk van 40 microgram per kubieke meter naar tien. Door het stellen van deze nieuwe criteria, maar ook in het geval van handhaving, zegt de WHO dat 80%  van de huidige luchtkwaliteitsgevallen zal afnemen. Echter, in veel steden is men nog lang niet in de buurt van deze richtlijnen en dus ook verre van gezond.

 

Een ander  positief effect van deze genomen maatregel zal het aantal vroegtijdige doden door luchtvervuiling tegen moeten gaan. Er sterven jaarlijks ongeveer  7 miljoen mensen aan de gevolgen van lucht vervuiling wereldwijd, een getal wat de meeste onder ons nog niet beseffen. Er is wel degelijk iets aan de hand in onze wereld en er zal wel degelijk iets moeten gebeuren om tot verandering en besef te komen. ​

Deel dit bericht