Caeli

Luchtkwaliteit vanaf 2023: Uurlijkse metingen vanuit de ruimte

Momenteel wordt wereldwijd de luchtkwaliteit op verschillende manieren gemeten, een van die manieren is via remote sensing. Veelal zijn de dagelijkse drijfveren van vandaag, om beleidsmatig geen gebruik te maken van satellietdata, dat de resolutie te laag is en dat TROPOMI te weinig meetmomenten heeft.

 

Voorlopers
Vanaf 2002 werden luchtkwaliteit- en klimaatcomponenten al gemeten vanuit de ruimte door SCIAMACHY, een van de voorlopers van het huidige meetinstrument TROPOMI. De eerste beelden van stikstofwolken boven Nederland, België en het Roergebied werden zichtbaar. Na de lancering van de Ozone Monitoring Instrument (OMI) werd de luchtkwaliteit in een veel hoger detail gemeten. In een resolutie van 13 bij 24 kilometer kwamen de problemen van Europa en de rest van de wereld in kaart. Dit instrument is vervolgens opgevolgd door het huidige instrument: TROPOMI. In onze vorige blog lees je alles over het meetinstrument. Na het succes van de Sentinel-5P is doorontwikkeling alleen maar een must.

 

Nieuwe missie
Een nieuwe satelliet die baanbrekend zal zijn voor de toekomst van luchtkwaliteit- en klimaatdata is momenteel ‘under construction’. Waar de mogelijkheden van nu zich beperken tot dagelijkse data in een resolutie van 5,5 bij 3,5 kilometer, zal dit in 2023 een hele andere wending krijgen. De ESA heeft een nieuwe missie op het programma staan voor de lancering van een nieuwe satelliet: de Sentinel-4. De missie is onderdeel van het ‘Copernicus’ programma waar de Europese Unie en de European Space Agency (ESA) aan het roer staan. Na de lancering van de missies van de Sentinel-5 en 5P is vanaf volgend jaar de beurt aan de Sentinel 4.

 

Geostationair boven Europa
​Waar TROPOMI in meerdere banen binnen een dag de hele wereld, zal de Sentinel 4 geostationair boven Europe komen te hangen. Ook zal dit vervolg van de Sentinel 5-P in plaats van dagelijkse, uurlijkse concentraties van verschillende gassen meten. Het geavanceerde instrument is vooral gericht op de luchtkwaliteit in Europa, waardoor gassen als methaan en koolmonoxide achterwege zullen blijven. Deze parameters zijn nog uit het bekende TROPOMI te halen. De S4 heeft stikstofdioxide (NO₂), ozon (O₃), zwaveldioxide (SO₂), formaldehyde (HCHO), glyoxal (CHOCHO) en aërosolen in zijn portefeuille.

 

De toekomst van Caeli
​De nieuwe missie van de ESA biedt ook weer kansen voor nieuwe technologieën in de markt. De infrastructuur is volledig gebaseerd op TROPOMI waar de resolutie inmiddels verhoogd kan worden naar 100×100 meter. Daarnaast kan NO₂ zelfs maandelijks op leefniveau in kaart worden gebracht. En dat allemaal op dagelijkse data. Uurlijkse data kunnen voor Caeli leiden tot een nog hogere resolutie, leefniveau-inzichten op dag of weekbasis en niet te vergeten degelijke analyses van de stikstofcrisis voor het provinciale beleid. Benieuwd naar de inzichten die wij momenteel bieden? Neem dan eens een kijkje bij onze Air Quality Monitor.

Geschreven door
Delen
Martin Smit

Verken onze meest recente blogposts

Adem de stad: Schone lucht voor een gezond leven in Nederland

Je dagelijkse rondje: een wandeling door het park, frisse lucht in je longen, en de zon die door de bladeren...
20240820

Monitoring van luchtkwaliteit onder de Omgevingswet 2024

Onze gezondheid en kwaliteit van leven zijn sterk verbonden met de luchtkwaliteit om ons heen. Schone lucht is van vitaal...
20231103

De luchtkwaliteit van 2019 tot 2022

Ontdek hoe het Schone Lucht Akkoord de luchtkwaliteit in Nederland heeft beïnvloed van 2019 tot 2022. Bekijk de veranderingen in...
20230825