Op de klimaattop COP26 wordt momenteel besproken hoe we de opwarming van de aarde kunnen beperken tot maximaal 2 graden. Inzicht in de grootste vervuilingsbronnen is hierbij cruciaal. Caeli biedt dit inzicht met actuele en historische satellietdata. Dit gebeurt niet op basis van theoretische meetgegevens, maar met real-time informatie.
Uitstoot meten
De uitstoot van CO2 (koolstofdioxide) wordt vaak berekend met theoretische gegevens. Daarentegen toont Caeli de daadwerkelijke emissie van NO2 (stikstofdioxide) aan de hand van real-time satellietdata. NO₂ komt vrij bij fossiele verbrandingsprocessen. Omdat NO2 en CO2 vaak samen optreden, kunnen we met NO2-data ook CO2-bronnen lokaliseren.
De hoeveelheid NO2 in een gebied van 100 x 100 meter
Partijen die zich bezighouden met het verminderen van schadelijke uitstoot, zoals overheden en ingenieursbureaus, hebben actuele data nodig. Hierdoor kunnen zij zien waar actie nodig is. Caeli biedt zeer precieze satellietdata over de hoeveelheid NO2. Dit is nauwkeurig tot een gebied van 100 bij 100 meter. Zo kunnen we de uitstoot meten van een specifieke kolenmijn in Zuid-Afrika of een schoorsteen in Mexico-Stad. Ook kunnen we het effect van de sluiting van de Hemwegcentrale in Amsterdam eind 2019 bepalen. Voor wie wil starten met uitstootreductie, is een nulmeting mogelijk. Dit helpt om later het effect van de maatregelen vast te stellen.