Caeli

Aangescherpte WHO-richtlijnen voor luchtkwaliteit

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft na meer dan vijftien jaar haar richtlijnen voor luchtkwaliteit aangescherpt. Deze nieuwe normen moeten wereldwijd bijdragen aan het terugdringen van luchtvervuiling en de bijbehorende gezondheidsrisico’s, maar het halen van deze doelen blijkt nog een grote uitdaging te zijn.

Nieuwe WHO-richtlijnen voor luchtkwaliteit

De WHO, de sturende organisatie van de Verenigde Naties op het gebied van zorg en welzijn, heeft voor het eerst sinds 2005 de richtlijnen voor luchtkwaliteit aangescherpt. Veel landen proberen deze richtlijnen te implementeren, maar de meeste zijn hier nog niet in geslaagd. In Nederland blijven de nieuwe normen voorlopig buiten bereik, ondanks de aanzienlijke vraagstukken rondom luchtkwaliteit. Momenteel is de luchtkwaliteit in Nederland nog ver onder het gewenste niveau.

Vernieuwde normen voor fijnstof en stikstofdioxide

De aangescherpte WHO-richtlijnen richten zich vooral op stikstofdioxide en fijnstof. De nieuwe grens voor fijnstof is vastgesteld op vijf microgram per kubieke meter, een verlaging van de eerdere grens van tien microgram per kubieke meter. Bovendien is de norm voor stikstofdioxide verlaagd van 40 naar tien microgram per kubieke meter. Deze strengere richtlijnen kunnen, als ze effectief worden nageleefd, leiden tot een aanzienlijke verbetering van de luchtkwaliteit in veel steden. Dit is cruciaal voor de volksgezondheid, vooral in gebieden met hoge niveaus van vervuiling.

Impact op de volksgezondheid

Deze maatregel moet ook helpen het aantal vroegtijdige sterfgevallen door luchtvervuiling te verminderen. Jaarlijks overlijden ongeveer 7 miljoen mensen wereldwijd aan de gevolgen van luchtvervuiling, wat een schokkend cijfer is. Veel mensen zijn zich niet bewust van deze ernstige gevolgen. De WHO-richtlijnen zijn een stap in de goede richting, maar handhaving en naleving blijven cruciaal. Lokale overheden en burgers moeten samenwerken om de luchtkwaliteit te verbeteren. Voor meer tips over hoe je zelf kunt bijdragen aan een betere luchtkwaliteit, bekijk ook onze tips voor schone lucht.

Geschreven door
Delen

Verken onze meest recente blogposts

Adem de stad: Schone lucht voor een gezond leven in Nederland

Je dagelijkse rondje: een wandeling door het park, frisse lucht in je longen, en de zon die door de bladeren...
20240820

Monitoring van luchtkwaliteit onder de Omgevingswet 2024

Onze gezondheid en kwaliteit van leven zijn sterk verbonden met de luchtkwaliteit om ons heen. Schone lucht is van vitaal...
20231103

De luchtkwaliteit van 2019 tot 2022

Ontdek hoe het Schone Lucht Akkoord de luchtkwaliteit in Nederland heeft beïnvloed van 2019 tot 2022. Bekijk de veranderingen in...
20230825