Caeli

Custom Icon

De luchtkwaliteit van 2019 tot 2022

Van 2019 tot 2022 heeft het Schone Lucht Akkoord geleid tot aanzienlijke verbeteringen in de luchtkwaliteit. Gemeenten hebben intensief gemonitord en gerichte maatregelen getroffen om vervuiling te verminderen. De Covid-19 pandemie heeft deze periode beïnvloed, wat ook zichtbaar is in de luchtkwaliteitsdata.

Impact van het Schone Lucht Akkoord (SLA) en gemeentelijke monitoring

Van 2019 tot 2022 heeft het Schone Lucht Akkoord geleid tot een grotere focus op luchtkwaliteitsmonitoring door gemeentes. Dit akkoord stimuleert gemeenten om actie te ondernemen en luchtvervuiling te verminderen. Ze richten zich nu meer op bronnen zoals houtstook, mobiliteit, industrie en landbouw.

Deze monitoring is essentieel om luchtvervuiling effectief te beheren. Gemeenten verzamelen gedetailleerde gegevens om de grootste uitdagingen te identificeren. Na de Covid-periode zien we positieve veranderingen, en de luchtkwaliteit beweegt terug naar de waarden van vóór de pandemie.

Interactieve kaart

Onze interactieve kaart biedt inzicht in de stikstofdioxide (NO2) concentraties in Nederlandse gemeenten van 2019 tot 2022. De kaart toont gegevens van satellietwaarnemingen en laat trends in NO2-niveaus zien. Dit geeft een duidelijk beeld van verkeersgerelateerde vervuiling.

Met deze tool kunt u per jaar de gemiddelde NO2-concentraties bekijken. Dit helpt bij het begrijpen van hoe verkeer en industrie de luchtkwaliteit beïnvloeden. De visuele weergave ondersteunt onderzoekers, beleidsmakers en het publiek in het analyseren van trends en variaties.

Vergelijk jouw gemeente met omliggende gemeenten

De onderstaande grafiek vergelijkt stikstofdioxide (NO2) concentraties tussen 2019 en 2022. Deze grafiek toont de veranderingen in NO2 niveaus en biedt een overzicht van de luchtkwaliteitsevolutie in verschillende regio’s.

Procentuele verandering

De procentuele veranderingen in NO2 niveaus van 2021 tot 2022 zijn duidelijk zichtbaar op de interactieve kaart. In Noord-Holland zijn de NO2 waarden in veel gemeenten weer boven de niveaus van 2019. Heiloo heeft de grootste stijging (+32,63%) en Beesel de grootste daling (-9,57%).

Geschreven door
Delen
Martin Smit
;document.querySelector('.clickicon').addEventListener('click', function() { var dropdown = document.querySelector('.dropdown'); if (dropdown.style.display === 'none') { dropdown.style.display = 'block'; } else { dropdown.style.display = 'none'; } });;