Caeli

Custom Icon

Top 100 NO2 en NH3 lijsten opnieuw gepubliceerd

Begin deze maand zijn er twee lijsten met de 100 grootste ammoniak- en stikstofoxidenuitstoters gepubliceerd door het RIVM. Deze lijsten zijn bedoeld om het kabinet inzicht te geven in welke bedrijven voor de grootste uitstoot zorgen en zo natuurgebieden beschadigen.

Ammoniakuitstoters

In de top 100 ammoniakuitstoters staan Rockwool, Yara en Chemelot in de top 3. Het grootste gedeelte van de lijst wordt ingenomen door veehouderijen. Dat deze lijst niet klopte, liet Stikstofminister Christianne van der Wal al gauw na de publicatie weten. De veehouderijen die hoog in de lijst stonden, zijn bedrijven met grote aantallen dieren. Hierdoor kan het verschil met de gerealiseerde stalemissies groot zijn. Daardoor kunnen stallen die in werkelijkheid geen grote emissie hebben, toch hoog op de lijst staan.

Inmiddels is er al een tweede lijst gepubliceerd. In totaal staan er negentig veehouderijbedrijven op de lijst van grootste ammoniakuitstoters. De andere bedrijven zijn industriële bedrijven, waarvan er acht in de top 10 staan. Echter, volgens de BoerBurgerBeweging (BBB) klopt deze lijst nog steeds niet. Op hun website publiceerden zij dat een groot deel van de lijst na de aanpassing juist een hogere uitstoot heeft dan op de eerste lijst. Uit onderzoek van het RIVM en verschillende boeren blijkt dat ruim 41 procent van de stikstofneerslag in kwetsbare natuurgebieden afkomstig is van de landbouw.

Stikstofoxidenlijst

De lijst van stikstofoxidenuitstoters klopt wel. Hier staat Tata Steel bovenaan, met Schiphol op de tweede plek. Deze worden gevolgd door chemische bedrijven zoals Dow, Shell en Chemelot in Geleen. In deze lijst staan helemaal geen veehouderijbedrijven.

Het kabinet wil de neerslag van stikstof in kwetsbare natuurgebieden graag verminderen. Daarom willen ze een uitkoopregeling samen met provincies gaan maken om zo grote vervuilers versneld uit te kopen. Vrijwilligheid zal bij deze regeling centraal staan. Daarnaast wordt er een stikstofoverzicht per Natura 2000-gebied gemaakt. In elk gebied wordt vastgesteld wat er moet gebeuren om de natuur te verbeteren of te behouden. Deze analyses worden eind 2022 bekendgemaakt. Eind mei worden wel al snelle analyses gemaakt van de natuurgebieden waar zo snel mogelijk iets moet gebeuren.

Geschreven door
Delen
Isa Houtkamp
;document.querySelector('.clickicon').addEventListener('click', function() { var dropdown = document.querySelector('.dropdown'); if (dropdown.style.display === 'none') { dropdown.style.display = 'block'; } else { dropdown.style.display = 'none'; } });;