Gisteren heeft Johan Remkes zijn rapport bekendgemaakt over de stikstofcrisis in Nederland. Hij werd aangesteld om het vertrouwen tussen boeren, natuurorganisaties en de overheid te herstellen.
Doelstelling voor 2030
Remkes benadrukt dat het doel om de stikstofuitstoot in 2030 te halveren behouden moet blijven. Om te zorgen dat deze doelstelling haalbaar blijft, is het essentieel om meetmomenten in 2025 en 2028 toe te voegen. Dit helpt om de voortgang te monitoren en aanpassingen te maken indien nodig.
Piekbelasters gecompenseerd
Een belangrijk punt uit het rapport is het aanpakken van de piekbelasters, bedrijven die veel uitstoten in de buurt van kwetsbare Natura-2000 gebieden. Nederland kent ruim 162 van deze gebieden. Remkes stelt voor dat 500 tot 600 van deze piekbelasters binnen een jaar moeten stoppen met uitstoten. Dit kan bijvoorbeeld door ze te verplaatsen. Gedwongen uitkoop moet alleen als laatste optie worden overwogen, met een goede compensatie. De nadruk ligt op vrijwillige beëindiging met een ruime compensatie.
Kritische Depositiewaarde (KDW) afschaffen
Remkes pleit voor de afschaffing van de kritische depositiewaarde (KDW). In plaats daarvan moet er actief gekeken worden naar de emissies en de daadwerkelijke staat van de natuur. De KDW geeft aan hoeveel stikstofdepositie de natuur kan verdragen zonder schade op lange termijn, maar de huidige staat van de natuur biedt een betrouwbaarder meetpunt.
Monitoren met Caeli
Bij Caeli gebruiken wij zowel satellietdata als grondmeetstations om uitstoot precies bij te houden. Wij monitoren verschillende gassen en bieden datasets of maatwerk dashboards aan. Wij helpen u graag bij het in kaart brengen van de stikstofcrisis. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op.